Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaSohbetForum RadyomuzLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 BEŞİK'ten Musalla TAŞ'ına Kadar oLanLar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
DraKuLa
ÇALIŞKAN MODERATÖR
ÇALIŞKAN MODERATÖR
DraKuLa



BEŞİK'ten Musalla TAŞ'ına Kadar oLanLar Empty
030909
MesajBEŞİK'ten Musalla TAŞ'ına Kadar oLanLar

BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜNÜN KURULUŞU


BEŞİKTAŞ 1319 yılında ( 1903 ) Beşiktaş'ta Serencebey Mahallesinde, o zamanın Medine Muhafızı olan Osman Paşa'nın konağında, Osman Pasa'nın oğulları Mehmet Şamil, Hüseyin Bereket ile Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazım Nazif ( Ander ), Haydar, Cemil, Fehmi ( Tayyareci ), Şevket beyler ve arkadaşları tarafından BEREKET JİMLASTİK KULÜBÜ adı altında kurulmuştur.

Beşiktaş 1909 yılına kadar Osman Paşa'nın konağının bahçesinde ve selamlik kısmında barfiks, paralel, güreş, halter, aletsiz ve aletli jimnastik sporları ile meşgul olmuştur.

İstibdat devri dolayısıyla kulübün faaliyetleri gizli olarak ve saray mensuplarının özel müsamahası ile yapılmıştır.

1908 senesinde Meşrutiyet ilan edilmiş ve sportif hareketler serbestliğe doğru ilk adımını atmıştır.

O tarihte Edirne Harp Okulu Eskrim Muallimi ( ögretmeni ) olan Fuat Balkan ve Jimnastik ögretmeni Mazhar Kazanci Beyler 31 Mart 1909'dan sonra Rumeli'den Harekat Ordusu ile İstanbul'a gelmişler ve buradaki arkadaşları Eskrim öğretmeni Refik ve Şerafettin Beylerle Fuat Beyin Beşiktaş Ihlamur yolundaki evi altında eskiden jandarma karakolu iken sonradan garaj olan yer ve önündeki arsada barfiks, paralel, halter, güreş ve eskrim sporlari ile meşgul olmaya başlamışlardır.

O zaman Beyoğlu Mutasarrıfı olan Muhittin Bey, bu sporcuları kulüp kurmaya teşvik ediyor. Bir aralık Fuat Bey, önce Mehmet Ali Fetgeri, birkaç gün sonra da Ahmet Fetgeri Beylerle konuşuyor. Muhittin Bey'in kulüp kurma teklifini ve teşvikini değerlendiriyorlar.

Beşiktaş'ın Serencebeyle Ihlamur Yolu semtlerindeki iki sporcu topluluğu 1325 (1909) yılında birleşip kulüp adını BEŞİKTAŞ OSMANLI JİMLASTİK KULÜBÜ olarak degiştiriyorlar.

Beşiktaş Ihlamur Yolunda, daha önce jandarma karakolu olan Fuat beyin evinin altındaki yeri kulüp merkezi yapıyorlar. O yerde ve önündeki arsada barfiks, paralel, güreş ve eskrim sporlarına devam ediyorlar.

Hürriyetin ilanından sonra neşrolunan Cemiyetler Kanununa göre, Kulübün resmen tescili için 1326 (1910) yılında Beyoglu Mutasarrıflığına bir dilekçe ile müracaat ediliyor. Mutasarrıflıktan 185 sayı ve 13 Kanunisani (Ocak) 01 - 1910 tarihli tescil belgesini alıyorlar. Beşiktaş Kulübü, alınan bu ilmühaber ile resmi hüviyetini kazanmış oluyor.


BİLAL OĞLU MATBAASI
Sayı : 185

CEMİYETİN üNVANI : BEŞİKTAŞ OSMANLI JİMNASTİK KULUBü
KURULUŞ MAKSADI : BEDEN EĞİTİM TEDRİSİ İÇİN
İDARE MERKEZİ : BEŞİKTAŞ IHLAMUR CADDESİNDE EVVELCE
JANDARMA KARAKOLU İKEN TAHLİYE OLUNAN MAHAL.
ŞUBELERİ : YOKTUR
KURULUŞ TARIHI : 3 KANUNISANI 1326

BİLADE üNVAN VE MAKSAT TESİSİ VE MERKEZİYLE HEYET-İ İDARESİ MUHARRER OLAN BEŞİKTAŞ OSMANLI JİMNASTİK KULUBü NAM CEMIYETİN NİZAMNAMESİ TEVDİ EDİLMİŞ OLDUĞUNDAN MUKABİLİNDE IŞBU İLMüHABER VERİLMIŞTİR.

13 KANUNISANI 1326
İMZA MüHüR

Bu tescil belgesinde:

Kulüp merkezi "Beşiktaş'ta Ihlamur Caddesinde, evvelce Jandarma Karakolu iken tahliye olunan Mahal" olarak kayıtlıdır.

Bu binada Ahmet Fetgeri Bey, Fuat Bey, Mazhar Kazancı Bey, Mehmet Fetgeri Bey, Refik Bey, Şerafettin Bey, Hattat Şevket Bey, M.Sami Bey, Vasfi Seyfi Bey, Atlet Rüştü Bey, Şevki Bey, Kamel İsmail Bey, Hakkı Celal Bey, Faik Beyler,halter, güreş, eskrim ve muhtelif jimnastik sporları ile meşgul olmuslardır.


BEŞİKTAŞ'IN İLK İDARE HEYETİ:

Muhittin Bey : Beyoğlu Mutasarrifi - Reis
Mazhar Kazancı Bey : Jimnastik öğretmeni
Cami Bey : Fizan Mebusu
Refik Bey : Yüzbaşı
Fuat Balkan Bey : Eskrim öğretmeni
Mehmet Ali Fetgeri Bey : Jimnastik öğretmeni
Behçet Bey : Güreşçi

1910 yılında Fizan Mebusu Cami Bey, Beyoğlu Mutasarrifi Muhittin Bey, Muallim Mazhar Kazancı, Fuat Balkan ve Mehmet Fetgeri'nin teşebbüsü ile kulüp Fuat Bey'in evinin alt katındaki yerden Akaretler'de, sonradan Sulh Mahkemesi olan 49 numaralı binaya taşınmıştır. Bilahere bu bina da küçük geldigi için yine Akaretler'de 84 numaralı binaya naklediliyor.

Bu binanın arkasındaki arsayi tesfiye edip orasini başta futbol olmak üzere her türlü sporun yapılmasına müsait duruma getirdikten sonra sahanin açılış merasiminde Serasker Riza Paşazade Şükrü Paşa'nın (Paris Basın Ataşesi) başkanlığı altında :

Hacı Ahmet Paşa : Enver Paşa'nın Babası
Ziyaeddin Kara Mürsel : Hazinci Hassa Müdürü
Şevket Cenani : Üçüncü Daire-i Belediye Reisi
Mazhar Kazancı : Jimnastik öğretmeni - Yüzbaşı
Fuat Balkan : Eskrim öğretmeni - Subay
Ahmet Fetgeri : Güreş ve Halter öğretmeni - Deniz Subayı
Mehmet Ali Fetgeri : Barfiks ögretmeni
Beylerden kurulu bir idare heyeti teşkil edilmiştir.

Daha sonra Sehzade ömer Hilmi Efendi'nin himayesiyle bir çok mebus fahri aza olarak kulübe kazandırılmışlardır.

1912 (1328) Balkan Harbi'nin çıkışı Beşiktaş Kulübünü adeta felce uğratmış, yöneticilerin çoğu vatan müdafaasına koştuğu için bütün şubelerde faaliyetler durmuştur. Balkan Harbi'nin devamı sırasinda 84 numaralı binanın kirasını ödeyemeyince kulüp bu yeri terketmeye mecbur oldu. Kulüp eşyaları ve kupaları sahanın kenarında tek katlı binaya nakledildi. Harpten sonra Fuat Bey dönünce Akaretler'deki 33 numaralı bina kiralanarak tekrar faaliyete başladı.

Umumi Harp başlayınca erkan, muhtelif cephelerde silah başına koştu. Bina ve eşyalar tekrar elden çıktı. Harbin üçüncü senesinde doğru Fuat Bey Trakya'dan geri döndü. Ora halkının kulüp için verdiği 2000 lirayı da beraberinde getirdi.

Umumi Harbin nihayete ermesine kadar köy içindeki Rum Mektebi'nin geniş salonu 20 lira karsılığında Rum Vakif Heyeti'nden kiralanarak kulüp eşyaları buraya nakledildi. Burası muntazam bir jimnastik salonu haline getirildi.

Harp sonrasında İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgalinden cesaret alan Rumlar, kulübü işgal edince kurtarilabilen spor malzemeleri Akaretler'deki 52 numaralı dükkanda muhafaza altına alındı.

1919 yılında Birinci Dünya Savaşı'na katılan sporcu ve yöneticiler terhis olup İstanbul'a döndüler. Bu arada Ahmet Şerafettin Bey bazı kulüplerle temas edip anlaşma temin ederek Türk İdman Birliği adı altında bir futbol ligi kurulmasını temin etmiştir.

Rumelideki tarihi görevini ifa eden Fuat Balkan Bey de gizlice İstanbul'a geldiği bir dönemde, Akaretler'deki büyük dükkanlardan 66 numaralı dükkani kiralayarak burasının kulüp lokali olmasını sağladı.

Milli Mücadele nihayetinde de eski Beşiktaş Karakolu karsisindaki metruk Mektep Binasinda kurulan Halk Partisi Merkezinin birinci katına geçilmiş ve burası kulüp çalışma salonu haline getirilip, bütün kulüp malzemeleri toplanarak sportif faaliyetlere artik burada devam edilmiştir.

Milli zaferi müteakip kulüp erkani tekrar toplandı. Azanin müsterek ve fiili çalışmalari ile saha bostan olmaktan kurtarıldı ve 90 No'lu binanın temelleri atıldı. Her sene biraz daha geliştirilerek salon, odalar, duş, sahne gibi kısımlar da yapılarak 1930 senesi Ağustos ayında kulübün öz mali olarak törenle açıldı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Bu yazıyı burda paylaş : reddit

BEŞİK'ten Musalla TAŞ'ına Kadar oLanLar :: Yorum

Yorum yok.
 

BEŞİK'ten Musalla TAŞ'ına Kadar oLanLar

Sayfa başına dön 

1 sayfadaki 1 sayfası

 Similar topics

-
» Sesi Sonuna Kadar Açın Dikkatlice İzleyin

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: ■□■ İnternettin Hoca Forum Fan Clup ■□■ :: Fan Clup :: ► Beşiktaş-
Buraya geçin: